Dit verscheen in de kranten over Pervijze - 2005


 

Robert De Haese neemt afscheid (Uit Het Wekelijks Nieuws 07/01/2005)

Vaste organist in kerk Pervijze

Afgelopen zondag 2 januari nam Robert De Haese afscheid als wekelijks organist in de Sint-Niklaas- en Catharinakerk van Pervijze. Robert, die vele jaren lang heel verdienstelijk geweest is op de parochie(s), wil het, nu hij volgend voorjaar 50 jaar wordt, wat kalmer aan gaan doen.

De bijna 80-jarige Pervijzenaar Robert De Haese uit de Schoorbakkestraat 18, is al ruim 70 jaar muzikant. De muzikale belangstelling zat er bij hem dus al heel vroeg in. Op achtjarige leeftijd sloot hij zich immers aan bij de plaatselijke fanfare, en dit ter gelegenheid van de kermisdagen. In het nu verdwenen café De Kuiperij in de Veurnestraat te Pervijze, waar zijn ouders woonden, was er tijdens de kermis een cabaretoptreden. En daarvoor had men een piano en een pianist nodig. Bij gebrek aan dit laatste kreeg Robert, door toedoen van zijn ouders, bij toenmalig dorpsonderwijzer Lemahieu de nodige tokkelvaardigheid, een feit dat blijvens een stempel zou drukken op zijn verdere leven...

In 1978 werd Robert De Haese ook nog eens koster-organist in de kerk van Pervijze. Na het overlijden van meester Burie bespeelde eerst zuster Germana en daarna zuster Elisabeth het kerkorgel. Toen zuster Elisabeth op reis ging was er geen organist om de weekenddiensten te verzorgen. Het was toenmalig kapelaan Jozef Tuyttens die Robert als vervanger bereid vond de eucharistievieringen op te luisteren en hem de partituren bezorgde. Rogert deed het zo goed dat het kerkbestuur hem vroeg om de vaste organist te worden. Het was in die hoedanigheid dat hij tevens heel vaak het parochiaal koor Nicolas Pervisum begeleidde, zowel in de kerk van Pervijze als buiten het dorp. Ook op de wekelijkse repitities ontbrak hij niet.
Vele jaren geleden zei Robert dat, als je éénmaal met pensioen bent, je iets moet om handen hebben, zodat je de dagen niet moet aftellen. Hij was dan ook gelukkig dat hij zijn dagen muzikaal kon invullen, alhoewel hij soms naar eigen zeggen zelfs nog tijd te kort kwam. Er ging immers veel tijd in het oefenen, want muziek is maar goed als het juist gespeeld wordt, en die juistheid bereikt men pas na veel oefenen.

Nu zijn we opnieuw enkele jaren verder, zodat de tijd om het wat rustiger aan te doen stilaan de kop opstak. maar Robert kennende zullen de klanken van zijn piano wel nog regelmatig te horen zijn in de Schoorbakkestraat. Pastoor Vindevogel hoopt alvast dat Robert nog af en toe eens zal inspringen als de kerk in muzikale nood zit, en is ervan overtuigd dat de Pervijzenaars nog lang zijn muzikaal talent zullen mogen aanhoren, samen met het koor en Pia, die zo trouw aan zijn zijde stond bij het orgel. Vergeten we daarbij ook de steun niet van Paula, de echtgenote van Robert.
Zij stond wel niet te zingen naast het orgel, maar wist de mooie klanken die Robert produceerde ten zeerste te waarderen. na 28 jaar van fijne samenwerking begeleide Robert De Haese op zondag 2 januari voor de laatste keer het parochiaal koor. Namens de kerkfabriek en het koor werd een afscheidsrede gehouden door Georges Vandewoude en werd een geschenk overhandigd aan de afscheid nemende organist.


Verdienstelijke bloedgevers krijgen getuigschrift (Uit Het Wekelijks Nieuws 25/02/2005)

Tijdens een huldeplechtigheid werden 14 verdienstelijke bloedgevers gehuldigd. Kregen een getuigschrift voor 20 bloedgiften : Jurgen Depoorter en Andy Dubois. Voor 40 bloedgiften : Lucienne Declerck en Frederik Marteel. Lieve Pollentier kreeg een getuigschrift voor 60 bloedgiften. Carlos Hoorne, Johan Huyghe, Erik Thieren en Eric Wackenier gaven 80 keer bloed. Een medaille van verdienste met zilveren palmen voor 100 bloedgiften werd opgespeld bij Denise Deplae en Petra Verslype kreeg een bronzen legpenning voor 50 plasmagiften. Een speciaal aandenken voor 'de 65-jarigen' wred overhandigd aan Lucienne Declerck, Godelieve Seys en Andre Vanlerberghe.


Davidsfonds organiseert Junior Journalist 2005 (Uit Het Wekelijks Nieuws 04/03/2005)

Babette is Junior Journalist

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Davidsfonds een selectiewedstrijd om uit te maken wie de plaatselijke Junior Journalist 2005 was. Die eer viel dit jaar te beurt aan Babette Syryn, leerlinge van het zesde leerjaar.

Met de medewerking van de gesubsidieerde basisschool van Pervijze en de gemeentelijke basisschool van Oostkerke organiseerde het Davidsfonds nationaal, onlangs opnieuw een plaatselijke selectieproef voor de Junior Journalist wedstrijd 2005. Thema dit keer was 'Ga de misdaad te lijf', zegt Erna D'Hulst, bestuurslid van het Davidsfonds van Pervijze. De jury die alle werkjes las bestond uit Liesbeth Depuydt, logopedist die werkzaam is in het AZ Damiaan in Oostende, en Dries Wathy, regent lichamelijke opvoeding die in het VTI van Poperinge in het onderwijs staat.
Laureaat dit keer werd Babette Syryn van het zesde leerjaar. Haar werk 'De verdwenen zangeres' werd door de jury beoordeeld als een boeiend geschreven en prachtig verhaal dat vlot leest en met een goed inlevingsvermogen in de rol van detective. Een eervolle vermelding ging naar Lotje Coupillie, eveneens uit het zesde leerjaar. Met 'Jaloers' schreef Lotje, die vorig jaar ook al de eer van Pervijze hoog hield in de tv-quiz voor kinderen 'Het verstand van Vlaanderen', volgens de jury een kort maar prachtig en meeslepend verhaal met een rijke woordenschat en een perfecte zinsbouw, aldus Erna D'Hulst.
De uitreiking van de prijzen, die gepaard ging met een korte bloemlezing uit de werkjes, vond traditioneel plaats net voor het Davidsfonds familiefeest. Ook Charlotte Depuydt, die met 86 procent onlangs de derde plaats behaalde bij de miniemen op de selectieproef van het Groot Nederlands Dictee in Koksijde werd bij de huldiging betrokken en mocht mee op de foto. Het werkje van laureaat Babette Syryn dingt later dit jaar nog mee naar de nationale titel van Junior Journalist.


Goud voor Andre en Louisa (Uit Het Wekelijks Nieuws 08/04/2005)

In het stadhuis zijn Andre Vandewoude en Louisa Delputte ontvangen omwille van hun gouden huwelijksjubileum. Andre werd geboren in Pervijze op 13 juli 1928 en Louisa zag het levenslicht op 17 maart 1929 in Oostkerke. Ze huwden op 11 april 1955 in Oostkerke. Andre was zelfstandig brouwer terwijl Louisa zich ontfermde over het huishouden. Ze kregen zeven kinderen : Georges, Victor, Jan, Ignace, Maria, Magda en Lena. Het echtpaar woont in de Molenstraat 6A in Pervijze.


Vierde dorp in de kijker (Uit Het Wekelijks Nieuws 15/04/2005)

Voor de vierde keer organiseerd de Nationale Landelijke Gilden 'Dorp in de kijker', een initiatief waarbij in elke provincie een dorp in de kijker gesteld wordt tijdens het laatste weekend van april. Voor West-Vlaanderen is Pervijze dit jaar de uitverkorene. Samen met de plaatselijke verenigingen wordt een gevarieerd programma aangeboden van vrijdag 22 april tot en met maandag 25 april.

...

De actie Dorp in de Kijker start op vrijdag 22 april om 19 u met de officiële opening in het ontmoetingscentrum Ten Bercle, met een aantal gelegenheidstoespraken en de overhandiging van een blijvend aandenken voor Pervijze. Tegelijk worden ook de tentoonstellingen 'Pervijze vroeger en nu' en 'De kleine mens in de Grote Oorlog' en een expo met kunstwerken van de lagere school geopend. Om 20u30 start de verlichte dorpswandeling, een traject van 5 kilometer verlicht met zo'n 6.000 kaarsjes en fakkels, op gang getrokken door de plaatselijke fanfare. Onderweg is er regelmatig animatie en een tussenstop voor een kopje soep. Verder is er een wagenspel en na de wandeling een muzikaal optreden in Ten Bercle.
De tentoonstellingen zijn ook op zaterdag 23 en zondag 24 april te bezichtigen, telkens van 14u tit 18u. 'Pervijze vroeger en nu' is een unieke verzameling oude prentkaarten en foto's in combinatie met nieuwe foto's vanuit dezelfde gezichtspunten. 'De kleine mens in de Grote Oorlog' toont beeldmateriaal over Pervijze en de buurdorpen ten tijde vna WO I, en 'Kunstwerken van de lagere school' is het resultaat van een creatieve leeropdracht rond 'ons dorp'. 'Dorp in de kijker' wordt op maandag 25 april om 14u afgesloten met 'Pervijze vertel(d)t', waarbij een ervaren Pervijzenaar sappige verhalen en leuke anekdotes over zijn dorp verteld aan de hand van beeldmateriaal.


Fietsplezier voor iedereen met OSC Pervijze (Uit Het Wekelijks Nieuws 22/04/2005)

In Pervijze zijn opnieuw de wekelijkse fietstochten op zondagvoormiddag van OSC Pervijze gestart, onder de leuze 'fietsplezier voor iedereen'. Het zijn geen wielerwedstrijden, maar fietstochtjes langsheen rustige wegen met een ware ontdekking van de schoonheid van het polderlandschap. Bij de aanvang van het seizoen had een fietszegening plaats op het kerkplein door priester Philippe Vindevogel. Dit jaar organiseert OSC een driedaagse reis naar Essen in het natuurvriendenhuis 'De Berk' van vrijdag 12 augustus tot en met maandag 15 augustus.


Jeugdhuis 't Verzet brengt humor - Eerste Standup Comedian Night (Uit Het Wekelijks Nieuws 22/04/2005)

Op zaterdag 30 april organiseert het jeugdhuis 't Verzet in Pervijze voor de eerste keer een Standup Comedian Night in het jeugdhuis op het kerkplein. De humoristen 'Gunter Lamoot' en 'Zwaanske' komen dan langs om u een hele avond lang aan het lachen te brengen.

'Met trots presenteren wij onze eerste Standup Comedian Night' zegt Jurgen Vanhee namens 't Verzet. 'De avond wordt om 20u30 op gang gebracht door 'Zwaanske'. Hij is de laatste ridder van de zwarte kousenband, een liefhebber van kippen en kabouters. Beweert van zichzelf dat hij lid is van de Poolse maffia en in een verbond zit van alles leegdrinken wat men hem aanbiedt. Kortom : Zwaanske is een rasechte verteller uit het West-Vlaamse hinterland'
'Gunter Lamoot' is bekend vanwege zijn Studio Brussel-verleden en de programma's Studio Kafka, Mikrokosmos, Collage. Sinds '99 toert Gunter rond in de lage landen als zijn eigen bizarre docht steeds charmante zelf. Hij is een van de beste standup comedians van Vlaanderen en won in de loop van de jaren verschillende prijzen. Gunter vertelt verhaaltjes uit zijn dagdagelijkse bestaan over lijkenpikkerij, sex met minderjarige mongooltjes en een medisch foutje waardoor zijn smaakpapillen in zijn anus werden ingeplant. Een heel gewone mens dus, zoals u en ik...'

Facelift

'De voorbije weken werd er nog een facelift gegeven aan het jeugdhuis. Er kwam een nieuw podium en er werd een nieuwe lichtinstallatie aangebracht. Zo kan het jeugdhuis voortaal nog beter artiesten en groepen ontvangen. Ondertussen blijft het aantal leden sterk groeien. Dit vooral omdat er recent heel wat jongeren het team zijn komen versterken. Als gevolg daarvan werden er drie nieuwe werkgroepen opgericht, die elk hun avond krijgen om het jeugdhuis te openen. Deze jongeren mogen hun ideeën bijbrengen in de werking van het jeugdhuis, dat inmiddels zo'n 15 jaar bestaat. Op die manier hopen we de werking in 't Verzet nog een hele tijd verder te kunnen zetten. Naar de toekomst toe willen we in het jeugdhuis ook nog een breder publiek aantrekken', aldus Jurgen Vanhee.


Goud voor Denise en Andre (Uit Het Wekelijks Nieuws 03/06/2005)

Andre Sanders en Denise Cardinael uit de Kaasschaalstraat 8 vierden zaterdag hun vijftigste huwelijksverjaardag. Andre werd geboren in Pervijze op 25 januari 1930 en Denise op 29 november 1931 in Koksijde. Het koppel trouwde op 24 mei 1955 in Ramkapelle bij Nieuwpoort. Het echtpaar kreeg drie kinderen Geert, Carine en Franky. De jubilarissen vullen hun vrije tijd al fietsend en werkend in de mooie tuin. Ten huize kreeg het koppel en familie bezoek van burgemeester Geert Debaillie die een prachtig geschenk overhandigde.


Goud voor Rachelle en Richard (Uit Het Wekelijks Nieuws 10/06/2005)

Zaterdag vierden Rachelle Hogie en Richard Declerck uit de Schoolstraat in Nieuwpoort hun zestigste huwelijksverjaardag. Rcihard, maandag 86 geworden, werkte als arbeider en Rachelle Hogie boende de scholen schoon. Rachelle en Richard hebben drie zonen : Ronny, Roland en Danny en vijf kleinkinderen : Johan, Kristof, Sven, Fanny en Lien. Het diamanten echtpaar houdt van reizen en fietsen. Richard is ook een duivenliefhebber in hart en nieren.


Goud voor Valere Cloet en Rachel Sanders (Uit Het Wekelijks Nieuws 22/07/2005)

Naar aanleiding van de gouden bruiloft van Valere Cloet en Rachel Sanders werden de jubilarissen samen met familie ontvangen op het stadhuis. Valere en Rachel zijn beiden 79 jaar en waren uitbaters van een landbouwbedrijf. Ze hebben twee dochters en een zoon, Annie, Katrien en Eric. De jubilarissen gaven elkaar het jawoord in Pervijze op 15 september 1955 en wonen in de Schoorbakkestraat 7 in Pervijze.


De Egerländer blazen erop los (Uit Het Wekelijks Nieuws 24/11/2005)

Uit de Koninklijke Fanfare De Eendracht werd een Egerländerkapel opgericht, als enige in West-Vlaanderen ! De kapel bestaat uit een twintigtal enthousiaste muzikanten, die Egerländerblaasmuziek met typische ovalen tenorhorns, tenortuba's en Duitse Flügelhorns spelen. Egerländerblaasmuziek heeft een eigen stijl en is ontwikkeld op basis van blaasmuziek die zijn wortels heeft in Tsjechië, het hart van Europa. De kapel, onder deskundige leiding van Alain Herregat, verzorgt ook de muziek op wandelconcertjes, concertjes, oberbayernavonden, bierfeesten... Voor meer info, surf naar De Eendracht of bel voorzitter Urbain Vanbeveren, tel. 051 55 51 08 of secretaris, tel 0473 20 00 62..


Marcel Markey gehuldigd (Uit Het Wekelijks Nieuws 02/12/2005)

Nieuwpoort reikt jaarlijks drie sporttrofeeen uit. Dit jaar werd de trofee voor sportverdienste uitgereikt aan Marcel Markey. De motivatie hiervoor was de volgende : Marcel is op vele terreinen actief. Hij is pionier van de verbroederingsfietstocht tussen Nieuwpoort-aan-de-lek en Nieuwpoort, materiaalmeester en bestuurslid van de wandelclub, seingever bij wielerwedstrijden, monitor bij het mountainbiken tijdens de schoolsportdagen, vaste begeleider bij de fietstochten die de dienst voor toerisme organiseert enz... Alsof dat al niet voldoende is om hem deze trofee toe te kennen. Proficiat Marcel !Jurgen Vanlerberghe wil stunten met Pervoc (Uit Het Wekelijks Nieuws 02/12/2005)

De volleybaljongens van Pervoc draaien al jaren mee aan de top van het Zonnestraaltornooi in Diksmuide. Het is ondertussen reeds dertig jaar geleden dat Pervoc boven de doopvont werd gehouden door de pioniers Geert Markey en Luc Vanheste. Onder leiding van kapitein Jef Maertens is Pervoc uitgegroeid tot een stevig geheel, de wekelijkse trainingen in Ten Bercle zitten daar wel voor iets tussen. Ter gelegenheid van hun dertigjarig jubileum zou een titel in het Zonnestraaltornooi mooi meegenomen zijn. Ze doen het voor het ogenblik inderdaad zeer goed en wie weet... zal het eindelijk (reeds van 1985 geleden) nog eens lukken om kampioen te spelen.


Aanpassingen in Ten Bercle (Uit Het Wekelijks Nieuws 09/12/2005)

Het stadsbestuur van Diksmuide liet en laat een aantal verbeteringswerken uitvoeren in Ten Bercle. Bedoeling is ondermeer de grote zaal weer te laten functioneren als sportzaal. Ondertussen werd reeds een nieuwe sportvloer aangebracht en werden de douches aangepakt. Ook de veiligheid werd verbeterd : nooduitgangen werden voorzien voor het lokaal van de jeugdclub 's Verzet en de speelpleinwerking De Kastanjes. Verder zijn een paar jeugdbewegingen hun eigen lokalen aan het opfrissen, dit op vrijwillige basis. Weldra zal in de sportzaal ook de verlichting aangepakt worden en zullen nieuwe vensters geplaatst worden. Dit en nog enkele aanpassingen moeten van het geheel een trefpunt maken voor de sportieve verenigingen van Pervijze.


Wim Declerck speelt volleybal met een bende echte vrienden (Uit Het Wekelijks Nieuws 09/12/2005)

Wim Declerck die jaren actief was bij Pervoc maakte reeds een tijd de overstap naar de Axaboys die net als Pervoc deelnemen aan het Zonnestraaltornooi in Diksmuide. Hij vindt het een goeie zaak dat er nu uitgekomen wordt in twee reeksen en zit er helemaal niet mee dat ze regelmatig eens een pak rammel krijgen van een sterker team. Dit tast de groepsgeest zeker niet aan. Het blijft recreatie en verliezen of winnen doet er niet toe na de match in de cafetaria. Af en toe eens stunten en veel plezier maken, dat blijft het voornaamste.