Dit verscheen in de kranten over Pervijze - 2008

 


Winnaars bebloemingswedstrijd gehuldigd (Uit Het Wekelijks Nieuws van 01/02/2008)

Tijdens de jongste open dorpsvergadering maakten de bestuursleden van de dorpsraad Pervijze Aktief de namen van de winnaars van de bebloemingswedstrijd in 2006 en 2007 bekend. Elke bewoner van Groot-Pervijze kon hieraan deelnemen. De winnaars werden door een jury beoordeeld in drie categorieën : gevel- voortuin- en hoeveverfraaiing. De gelukkigen ontvingen elk een aankoopbon van 25 Euro. Winnaars werden mevrouw Goemaere, Rachel Vanhoutte, Wilfried Cornette en Ingrid Schamp.Tine naar nationale finale (Uit Het Wekelijks Nieuws van 08/02/2008)

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Davidsfonds opnieuw een preselectie voor de wedstrijd Junior Journalist, een initiatief van Davidsfonds Nationaal.
De jury koos na beraadslaging Tine Sinnaeve uit de Schoorbakkestraat 35 als laureaat van deze editie. De titel van haar werkje was 'De Moord' en volgens het juryverslag betrof het hier een vloeiend geschreven stukje, waarbij ook aan de layout de nodige zorg en aandacht was besteed. Tine werd op zaterdagavond 26 januari in het ontmoetingscentrum Ten Bercle gehuldigd, na een korte bloemlezing uit haar werkje. Na deze prijsuitreiking vond traditioneel ook het ledenfeest van het Davidsfonds Pervijze plaats.


Huldeplechtigheid voor vrijwillige bloedgevers (Uit Het Wekelijks Nieuws van 22/02/2008)

Bij de vrijwillige bloed- en plasmagevers van de afdeling Pervijze werden 15 verdienstelijke donoren gehuldigd door het Bloedtransfusiecentrum van West-Vlaanderen. Koploper was Walter Verslype met 140 bloedgiften.
Het bestuur bracht ook een speciale hulde aan Walter Gouwy voor zijn jarenlange inzet als secretaris van de Vriendenkring.


Goud voor Noella en Roger (Uit Het Wekelijks Nieuws van 07/03/2008)

Roger Riekaert en Noella Vandendriessche vierden onlangs hun gouden huwelijksjubileum. Roger (71) en Noella (74) tapten in het huwelijksbootje op 1 februari 1958 te Wingene. Het koppel woont nu in de Nieuwpoortstraat 59. Roger was vroeger militair, terwijl Noella voor het huishouden zorgde. Roger en Noella hebben twee kinderen : Rik, gehuwd met Kathlijn Truwant en Freddy, gehuwd met Nancy Thieren.


Aandacht voor Pervijze (Uit Het Wekelijks Nieuws van 07/03/2008)

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het ACW een 'Trefpunt' met ontbijtbuffet. Dit jaar was dat in Pervijze en stond het panelgesprek na het ontbijtbuffet in het teken van enkele plaatselijke ACW-thema's. Moderator van dienst was Jef Boone. Jef Maertens, Tom Deschilder, Myriam D'Haene, Koen Geldof, Werner Verheecke en schepen Marc De Keyrel namen het woord.


Egerländers huldigen voorzitter (Uit Het Wekelijks Nieuws van 18/04/2008)

Een paar jaar terug werd de toenmalige Koninklijke Fanfare De Eendracht uit Pervijze omgevormd tot een muziekgroep die vooral Tsjechische polka's, walsen en marsen in haar repertoire heeft, en kreeg de vereniging ook een nieuwe naam : De Egerländers. Afgelopen zaterdag stond de band voor de derde keer op het podium van het ontmoetingscentrum Ten Bercle. Voor voorzitter Urbain Vanbeveren eigenlijk een speciale dag want op zaterdag 12 april was hij precies 50 jaar eerder in het huwelijk getreden met zijn echtgenote Lieve Feys. De viering van de gouden bruiloft moest dus even plaats ruimen voor het muziekconcert. De verrassing van de voorzitter was dan ook groot toen hij na afloop van het gebeuren op het podium geroepen werd om gehuldigd te worden. De 25 leden van de vereniging hadden een reischeque mee voor de ontroerde voorzitter en bloemen voor zijn echtgenote. Daarenboven kreeg hij nog een medaille voor zijn 55-jarige carriere als muzikant.


Antoinette en Valerius vieren diamant (Uit Het Laatste Nieuws van 08/05/2008)

Valerius Vermeire en Antoinette Sanders uit de Zandvoordestraat te Oudenburg hebben hun diamanten jubileum gevierd. Hij werd op 28 december 1924 in Pervijze geboren. Zij kwam op 16 oktober 1923 ter wereld in Jabbeke. Het koppel heeft 7 kinderen, 13 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.


Goud voor Urbain en Godelieve (Uit Het Wekelijks Nieuws van 16/05/2008)

Urbain Vanbeveren en Godelieve Seys vierden onlangs hun gouden huwelijksjubileum. Urbain werd geboren te Pervijze op 24 januari 1935 en zijn echtgenote Godelieve werd geboren in Kaaskerke op 1 januari 1939. Ze huwden in Kaaskerke op 12 april 1958. Hij was autobestuurder en zij huisvrouw. Het echtpaar heeft twee kinderen : Sylvia en Severine en twee kleindochters. Beiden houden van muziek. Op het stadhuis kregen de jubilarissen als verrassing een serenade van de Boterblazers.


Goud voor Roger en Bertha (Uit Het Wekelijks Nieuws van 06/06/2008)

Roger Mostrey en Bertha Decraemer, uit de Rijkswachtstraat 76, zijn vijftig jaar getrouwd. Roger werd op 17 september 1931 in Pervijze geboren. Bertha zag op 23 april 1933 het levenslicht in Diksmuide. Ze trouwden in Diksmuide op 9 mei 1958. Roger verdiende de kost als betonwerker terwijl Bertha zorgde voor het huishouden. Het koppel kreeg twee kinderen, Dina en Brigitte.


Busschaertje maakt nu ook jenever (Uit Het Wekelijks Nieuws van 06/06/2008)

Geert Busschaert uit de Pervijzestraat 55 staat al sinds 1985 op de markten met groenten en fruit. In april vorig jaar startte hij na verschillende experimenten te hebben uitgeprobeerd, met het maken van confituur en jenever. Intussen maken Geert en zijn echtgenote Kristien Delbarre ook al een portodrank en omdat ze het geen porto mogen noemen kreeg het de naam 'Busschertjes Slaapmutse' mee. Nog even meegeven dat de jenever 21,7 graden sterk is en de Slaapmutse rond de 18 graden. Er zijn opendeurdagen bij Geert en Kristien op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juni, telkens van 10 tot 18 uur.


Goud voor Gerard en Agnes (Uit Het Wekelijks Nieuws van 13/06/2008)

Gerard Delanghe en Agnes Cuvelier uit de Beukenlaan 3 te Diksmuide hebben hun gouden bruiloft gevierd. Gerard werd geboren in Pervijze op 15 mei 1935 en zijn echtgenote Agnes zag het levenslicht eveneens in Pervijze op 10 januari 1938. Op 3 mei 1958 gaven ze hun ja-woord in Pervijze. Gerard werkte als steenkapper, kraanman en chauffeur terwijl Agnes voor het huishouden zorgde. Ze hebben drie kinderen en drie kleinkinderen. Gerard gaat graag biljarten tewijl Agnes kan genieten van een terrasje.


Kunst en Vermaak huldigt kampioen (Uit Het Wekelijks Nieuws van 04/07/2008)

De biljartclub Kunst en Vermaak huldigde in haar lokaal Druivenhof haar kampioenen van het afgelopen seizoen. Kampioen met de keu en de ballen werd Eugeen Vanlerberghe. De trofee voor de meest gespeelde partijen werd uitgereikt aan Andre Vanlerberghe en de beker voor de partij zonder bros ging naar Johan Huyghe. David Flamey kreeg het getuigschrift voor de hoogste serie. het nieuwe seizoen start op 12 september. Nieuwe leden zijn uiteraard altijd welkom.


Diamant voor Rene en Madeleine (Uit Het Wekelijks Nieuws van 18/07/2008)

Rene Guilleman en zijn echtgenote Madeleine Clarys vierden te Koksijde hun diamanten bruiloft. Madeleine werd geboren te Pervijze op 11 november 1928. Ze leerden elkaar kennen toen Madeleine als dienster werkte op de hofstede van Charles Ryckewaert.Op 20 mei 1948 stapten ze in het huwelijksbootje. Het koppel ging bij moeder Irma wonen en zette het boerenbedrijfje verder. Het koppel heeft een dochter en ondertussen drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.


Diamant voor Joseph en Georgette (Uit Het Wekelijks Nieuws van 18/07/2008)

Zestig jaar geleden stapten Joseph Byloo en Georgette Boeve in het huwelijksbootje. Het huwelijk werd gezegend met drie kinderen, zeven kleinkinderen en een achterkleinkind. Jef - geboren Pervijzenaar - was boekhouder, Georgette hield een lingeriewinkel open.


Gewond na botsing met twee bomen (Uit Het Wekelijks Nieuws van 14/08/2008)

In de nacht van 5 op 6 augustus werden de hulpdiensten van Veurne en Diksmuide opgeroepen naar de Veurnestraat voor een verkeersongeval met een geknelde bestuurder. Ter hoogte van de garage Vandewoude was een 28-jarige bestuurder verrast door een mistbank waardoor hij de bocht verkeerd inschatte en hierdoor in aanrijding kwam met twee bomen. Door de klap kantelde de wagen op zijn zijde in de gracht. De gewonde bestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis te Veurne.


Misdienaars federatie Groot-Pervijze op kamp (Uit Het Wekelijks Nieuws van 22/08/2008)

Onlangs trokken een 25-tal misdienaars en de leiding van de kerkfederatie van Groot-Pervijze op kamp naar Jonkershove, waar ze op het Fazantenhof vier kampdagen met spel en vriendschap meemaakten. De trip stond in het teken van bomen. 'De misdienaars trekken jaarlijks op kamp tijdens de zomervakantie" zegt pastoor Vindevogel. "Bij hun vertrek was de bestemming nog steeds geheim e na een zendingsviering in de kerk werden de fietsen beklommen en werd naar deze bosrijke streek gefietst. Voor de deelnemers opnieuw een kans om in groep te spelen en te bezinnen, een hoogtepunt na een jaar lang vlijtig werk als misdienaar in de vier kerken van de federatie Pervijze" aldus priester Philippe.


Jef en zijn vrouwen : een droomteam (Uit Het Wekelijks Nieuws van 05/09/2008)

Jef Maertens is zowat 14 jaar directeur van de Vrije Basisschool en in die 14 jaar is hij naar eigen zeggen nog geen dag tegen zijn goesting gaan werken. Dat komt voornamelijk door het persoonlijk contact met leerkrachten en leerlingen. In een middelgrote dorpsschool met 150 leerlingen is dat nog mogelijk.
Maar hij is wel directeur met alleen maar vrouwelijke leerkrachten. Zeventien vrouwen. Goeie communicatie, een open sfeer, collegialiteit en wederzijds vertrouwen worden zeer belangrijk gevonden. Hij zit veel aan zijn bureau maar loopt even vaak rond om te horen of er geen problemen zijn. Hij wil ook zeer toegankelijk zijn. Omgekeerd ook, hij voelt de appreciatie van zijn leerkrachten. Hij en zijn 17 vrouwen vormen op die manier een droomteam dat er weer flink tegenaan te gaan in het nieuwe schooljaar.


twee viergeslachten (Uit Het Wekelijks Nieuws van 21/11/2008)

In Pervijze mocht Mariette Goemaere (76 jaar) zich de trotse stammoeder noemen van een viergeslacht. Terzelfdertijd mocht de 89-jarige Maria Goderis hetzelfde doen. Voor haar is het wel al de vijfde keer dat ze zich stammoeder mag noemen van een viergeslacht.


55-jarigen hielden reunie (Uit Het Wekelijks Nieuws van 21/11/2008)

Luc Markey en Bart Masschelein, beiden 55 jaar, zochten hun jaargenoten op en brachten ze samen in restaurant Lettenburg voor een gezellig weerzien. 12 jaargenoten gingen in op de uitnodiging en ook meester Markey, hun oud-leraar uit het dorpsschooltje tekende present.


Wagen knalt op vrachtwagen (Uit Het Laatste Nieuws van 28/11/2008)

In de Veurnestraat botsten een auto en een vrachtwagen op elkaar. Een jongedame uit De Panne reed richting Veurne toen ze achterop een truck die links de Molenstraat wilde inrijden, inreed. Ze had geluk dat ze op het wiel van de vrachtwagen knalde en niet vol op zijn achteras want dan hadden de gevolgen ergen kunnen zijn. De vrouw klaagde over pijn aan de borst en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Veurne. De trucker kwam er met de schrik vanaf.


Sinterklaasfeest voor kinderen met handicap (Uit Het Laatste Nieuws van 04/12/2008)

Kiwanis Veurne, Duin en Polder organiseerden een sinterklaasfeest voor kinderen met een handicap. Er werden 108 kinderen van het MPI te Koksijde en Klerken en van de Rozenkrans Oostduinkerke ingeschreven. Het gezelschap zong en danste en keek vol bewondering naar de intrede van Sinterklaas. Iedereen ging met een zak vol lekkers naar huis.


Een viergeslacht (Uit Het Wekelijks Nieuws van 12/12/2008)

De vreugde was groot bij Alice Caura toen Alicia Syryn (van Pervijze), haar zevende achterkleinkind en eerste meisje, werd geboren. Het viergeslacht wordt vervolledigd door Jenny Decoster en Delphine Behaeghel (van Pervijze).


Tien jaar winkel en herberg Creëersfeer (Uit Het Wekelijks Nieuws van 19/12/2008)

In de Nieuwpoortstraat 3 bestaat Creëersfeer tien jaar. Naast meubelen en decoratie in landelijke stijl kan je er ook de kleine herberg 't Sfeerhuisje vinden.
Het begon in de lente van 1998 toen Didier Waeyaert en zijn echtgenote Lucrèse Vanlyssebetten als hobby een eerste beurs organiseerden in het ontmoetingscentrum Ten Bercle. In december 1998 en maart 1999 werd Ten Bercle opnieuw afgehuurd voor respectievelijk een kerst- en een lentebeurs. In december 1999 organiseerden ze dan een eerste maal een hobbybeurs bij hen thuis. Wat begon als een hobby werd beetje bij beetje een fulltime bezigheid. Zo kon Didier zich volledig toeleggen op meubelrestauratie en -renovatie terwijl Lucrèse de klanten kon ontvangen in de winkel.
Een volgende stap was het openen van het kleine landelijke herbergje 't Sfeerhuisje in januari 2003. Daar kan men achteraf nog gezellig napraten en genieten van de huiselijke sfeer. Voor meer info kan men altijd terecht op hun website www.creeersfeer.be


Camille Vanbeveren kampioen bij veteranen (Uit Het Wekelijks Nieuws van 19/12/2008)

Camille Vanbeveren, momenteel wonende te Klerken, kon na een leven vol sport en een zware operatie nog een West-Vlaamse titel in de loopsport op zijn naam schrijven.
Hij was vroeger onderwijzer en als plaatselijke bibliothecaris zette hij ook meer dan 30 jaar de kinderen aan tot lezen. Daasnast was hij zelf een actief sporter. Begonnen met voetbal in Pervijze stapte hij over naar Jonkershove en Zarren. Op 30-jarige leeftijd kwam de overstap naar atletiek met een deelname aan de Cross der Jongeren in Waregem. Hij was meteen gebeten door de microbe.
Camille noemt zich graaf een diesel in het lange afstandlopen. 10 tot 21 kilometer liggen hem het best. Zo wist hij in zijn topjaren een halve marathon af te leggen in 1u en 17 min. Dat met de jaren de prestaties iets minderen lijkt normaal, toch blijft Camille zijn schema van drie tot vier trainingen per week volhouden.
Camille zegt : 'lopen is mijn lust en mijn leven, ik zal blijven lopen zolang ik kan'.


80 jaar gezinsbond in Pervijze (Uit Het Wekelijks Nieuws van 26/12/2008)

De Gezinsbond werd in Pervijze op 25 maart 1928 boven de doopvont gehouden. De allereerste voorzitter was Medard Avereyn, bijgestaan door twee ondervoorzitters : Gustaaf Vandeweghe en Emiel Scheirsen. Schrijven en schatbewaarder was meester Cornelis, en dit tot in 1945, waarna hij werd opgevolgd door meester Louis Burie. Toen deze in 1977 overleed werd zijn echtgenote Anna Wauters secretaris van de Bond en sinds 1980 is dat Paula Demolder. De functie van voorzitter werd in 1972 overgenomen door Maurits Verslype en in 1980 door dokter Godfried Maertens. Sidon Roels nam in 1987 de fakkel over en na zijn overlijden kwam Bernadette Barbieur aan het hoofd te staan. In 1998 werd zij op haar beurt opgevolgd door Eric Vermeiren en sinds 2002 tot heden is Debora De Vos voorzitter.
In 1928 werd van start gegaan met 50 leden en in de beginperiode was er slechts 1 activiteit per jaar : de algemene ledenvergadering. Telkens werd op deze bijeenkomst ook een broodmaaltijd met kaas en ham of koekebrood geserveerd in de Baskuul bij Gustaaf Vandeweghe.
Later kwamen er activiteiten bij. In de jaren '80 toen heel wat huisvrouwen ook nog buitenshuis gingen werken, werden voor het eerst kooklessen voor mannen georganiseerd. Andere bijeenkomsten lieten de leden wijnen en bieren proeven, champagnes degusteren enz... Ook werd de natuur ingetrokken voor fikse wandelingen en ging men op concertbezoek, werden bedrijven bezocht en waren er danslessen.
Op die manier had de gezinsbond geen problemen om het jaar uit te zingen en zijn ze nu dus op weg naar hun 100-jarig jubileum .