vorige volgende terug naar overzicht

Baeyaert Camiel Henri

Zoon van Henri en Maria Louisa Deburchgraeve, geboren te Oostkerke op 1 juli 1897.

Hij bleef ongehuwd.

Hij woonde sedert 1909 met zijn ouders op een boerderij in de Oude Diksmuidestraat.

Hij trad in dienst te Dieppe op 4 juli 1916 als opgeroepene van het speciaal contingent van dat jaar. Als soldaat milicien met stamnummer 131/64001 werd hij ingedeeld bij het 1 Regiment Karabiniers, 7 Compagnie. tot 5 januari 1917 kreeg hij zijn opleiding te Auvours.

Zijn eenheid, door de Duitsers de "Zwarte Duivels" genoemd, nam deel aan het bevrijdingsoffensief en op 14 oktober was de frontlinie gelegen van Werken naar Wervik over een front van 40 kilometer. Er werd een nieuwe aanval ingezet en in het noorden werden Handzame en Kortemark bevrijd. De Fransen bevrijdden samen met de Belgen met de bajonet Hooglede en drongen zo Roeselare binnen. Ondertussen werd zwaar slag geleverd te Rumbeke met onder andere de eenheid van Camiel. Het was tijdens die gevechten dat hij sneuvelde op 14 oktober aan de Zilverberg. Een maand eerder, op 17 september 1918 was hij bevorderd tot korporaal.

Hij werd op 17 oktober 1918 begraven in een gemeenschappelijk graf op de gemeentelijke begraafplaats van Rumbeke.

Op 9 augustus 1923 werd hij herbegraven op de Belgische Militaire Begraafplaats van Houthulst, perk E1, graf 1292, waar hij nog steeds rust.

Zijn naam staat zowel vermeld op het oorlogsmonument van Pervijze als dat van Oostkerke.