Burgerlijke en militaire oorlogsslachtoffers van Pervijze


klik op de foto om toegang te krijgen tot het chronologisch overzicht
Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak had niemand in Pervijze kunnen vermoeden dat de tol zó zwaar zou worden. In de eerste plaats werden meer dan honderd jongemannen tijdens de duur van de oorlog gemobiliseerd of namen ze vrijwillig dienst. Verschillende onder hen zouden sneuvelen op het veld van eer.

In de tweede plaats werd Pervijze volledig met de grond gelijkgemaakt. Zo werd de bevolking genoodzaakt elders een onderkomen te zoeken tijdens de duur van de oorlog. De meesten kwamen in Frankrijk terecht.

Verschillende burgers vielen eveneens als slachtoffer van de oorlog doordat ze niet tijdig konden of wilden vluchten uit het frontgebied dat Pervijze geworden was. Ter illustratie hiervan : op 1 december 1915 verbleven er nog 48 burgers te Pervijze dat ondertussen al meer dan een jaar onder vuur lag!
oorlogsmonument voor de
slachtoffers uit beide wereldoorlogenAnderen werden getroffen door vijandelijk vuur buiten Pervijze.

Opzoekingen hebben geleerd dat niet iedereen die voor de oorlog te Pervijze woonde of er gewoond had en tijdens de oorlog viel als burgerlijk of militair slachtoffer, vermeld wordt op het oorlogsmonument waarvan foto hiernaast.

Ook de personen die 'vergeten' werden, komen hierna aan bod