COTTELE URBAIN
Geboren te Koksijde op 21/03/1917

als zoon van Karel en Lyneel Joanna

Gehuwd met Blanckaert Madeleine en Wynthein Maria

Overleden te Veurne op 19/04/2001

Begraven te Pervijze

Inwoner van Pervijze vanaf huwelijk tot overlijden
MILITAIRE STEEKKAART
soldaat milicien klas 1937 - stamnummer 247/4598 - legerdienst gedaan vanaf 15/02/1938 tot 31/01/1939 bij 2° Autovervoerkorps

Op 01 september 1939 werd hij gemobiliseerd en moest zich aanmelden te Oostakker, vandaar vertrokken ze naar Desteldonk voor een maand. Dan werd zijn regiment naar Antwerpen gestuurd dicht bij de Gevaert fabrieken en vandaar naar de streek van Duffel/Lier. Later verbleven ze nog in de streek van Nijlen en dan rond Dendermonde. Ondertussen was hij bevorderd tot waarnemend brigadier met zes soldaten onder zijn bevel.

Bij het uitbreken van de oorlog waren ze in de streek van Lier. Er werd veel rondgereden en er was weinig slaapgelegenheid tot ze terug moesten naar Dendermonde dat ondertussen door de Duitsers gebombardeerd was. Voor de terugtocht aan te vatten moesten ze nog munitie halen over de brug van Wijnegem maar Wijnegem was al door de Duitsers ingenomen.

Dan trok zijn compagnie terug tot in Aartrijke en tegen dan capituleerde België en werd hij er op 28 mei krijgsgevangen genomen. Samen met vele anderen moest hij in colonne te voet landinwaarts trekken tot ze in Bassevelde aankwamen, uitgeput na een voettocht van bijna 50 kilometer.

Op 11 juni 1940 werd hij uit krijgsgevangenschap ontslagen en mocht hij naar huis. Hij kwam thuis in Avekapelle aan op 12 juni. Een paar dagen voorheen had hij vernomen dat zijn broer André gesneuveld was in Wevelgem.

Hij speelde nog een voorname rol bij de NSB-afdeling van Pervijze waar hij vanaf 1979 tot 2001 voorzitter was.