vorige volgende terug naar overzicht

Declercq Herminie

Dochter van Carolus Ludovicus en Theresia Tyteca, geboren te Oudekapelle op 7 augustus 1870.

Zij was op 20 augustus 1912 gehuwd te Pervijze met Désiré Ameeuw.

Tot 1912 woonde ze te Pervijze waarna ze verhuisde naar Keiem maar op de vlucht voor het oorlogsgeweld verbleef ze terug in Pervijze bij haar moeder in de Veurnestraat. Haar man verbleef op dat ogenblik in Frankrijk.

Op 25 maart 1915 werd ze samen met haar twee kinderen Marguerite en Gerard gedood tijdens een bombardement. Het huis waarin ze verbleven stortte bijna volledig in en ze werden alledrie bedolven onder het puin.

Marguerite Ameeuw was geboren te Keiem op 20 december 1896 als dochter van Carolus Ludovicus en zijn eerste echtgenote Sidonie Vanhullebus. Gerard Ameeuw was eveneens te Keiem geboren op 5 september 1913, dus als zoon van Carolus Ludovicus en Herminie Declercq.

Gerard werd begraven te Pervijze terwijl zijn moeder en zuster te De Panne werden begraven.

Hun graven bestaan niet meer.

Als bij wonder overleefde een derde kind, Albert, de ramp. Hij werd door de Amerikaanse verpleegster Helen Gleason, gekwetst afgevoerd naar het hospitaal l'Océan te De Panne waar hij herstelde van zijn zware verwondingen.

Later werd hij geadopteerd door een Belgische officier. Het is niet duidelijk waarom zijn natuurlijke vader hem niet onder zijn hoede nam. Deed hij afstand van het kind ? Albert Ameeuw ging verder door het leven met de bijnaam 'Monsieur Pervijse', een blijvende herinnering aan de rampzalige periode uit zijn vroegste jaren.

De namen van Herminie Declercq en haar twee kinderen Marguerite en Gerard Ameeuw staan op het oorlogsmonument van zowel Pervijze als van Keiem.